Otavia nettikoulutuksen kehittäjänä

Nettilukio osana Mikkelin kaupungin liikelaitos Otaviaa

Nettilukio on osa Mikkelin kaupungin liikelaitos Otaviaa. Otavia on kasvanut pitkälti Otavan Opiston ympärille: vuonna 1892 perustettu Otavan Opisto on kansanopisto, ja sen tehtävänä on täydentää olemassa olevaa koulutustarjontaa ja etsiä vaihtoehtoisia polkuja opettamiseen ja oppimiseen. Nettilukion juuret ovat vahvasti Otavan Opiston toimintakulttuurissa.

Nettilukio aloitti toimintansa vuonna 1997. Tuolloin verkon varaan heittäytyi 13 lukiolaista, nykyisin heitä on jo melkein 1000 ympäri Suomen. Nettilukion toimintaa on ohjannut alusta saakka kaksi keskeistä periaatetta, avoimuus ja luottamus. Avoimuus tarkoittaa käytännössä sitä, että koulu on auki 24/7 ja kaikki kurssit ovat kaiken aikaa opiskelijoiden saatavilla. Kurssimateriaalit ovat myös kaikille avoimia opiskelijastatuksesta riippumatta. Luottamus näkyy esimerkiksi siinä, että Nettilukiossa ei ole kokeita, vaan oman osaamisensa voi osoittaa oppimistehtävissä ja -päiväkirjassa.

Yksi Nettilukion toiminnan lähtökohdista on ajatus siitä, että jokainen oppija on erilainen. Nettilukio toimii oppimisen laboratoriona ja palvelee joustavasti niitä oppijoita, joille tavalliset polut eivät riitä, heidän omissa yksilöllisissä elämäntilanteissaan.