Jari Sarja

Haastattelu vuodelta 2017 (Nettilukio 20 vuotta)

Jari ja Jere laiturilla
Jari Sarja oli rakentamassa Nettilukioon johtanutta Campus Internetix-projektia. Nykyisin hän toimii opistolla verkkopedagogina ja -opettajana.

KUKA OLET JA MITEN LIITYT NETTILUKIOON?

Olen Jari Sarja ja liityn nettilukioon Internetixin kautta. Internetix oli projekti, joka käynnistyi syksyllä 1996. Tavoitteena oli tehdä oppimisympäristö verkkoon. Silloin oli tavoitteena oppimisympäristö ilman rajoja, eli opintoja koko toiselle asteelle, mutta myös kolmannelle asteelle eli yliopistoille. Tavoittelimme myös etätyökeskusta ja nettikirjastoa. Avajaisissa puhui silloin opetusministeri Olli-Pekka Heinonen. Esitys tuli DVD:ltä, mutta paikallaolijat uskoivat sen tulleen livenä.

Yritimme vähän kaikkea, mutta lopulta Nettilukio oli se, josta tuli jotakin. Tosin sen kova kilpailija oli Etälukio, jonka konsepti oli toisenlainen kuin meillä. Etälukiolla oli mm. lähetyksiä televisiossa, me taas toimimme vain verkossa ja vähitellen aloimme pohtia, että voisivatko etäopetus- ja lähiopetus jotenkin yhdistyä. Opiskelijoita oli aluksi vähän, koska harvalla oli nettiyhteyksiä siihen aikaan.

Nykyään teen jonkin verran verkkokursseja ja nettilukiolainen tapaa minut ATK-kursseilla sekä liikunnan kurssilla. Yo-kirjoituksiin osallistuvat tapaavat minut varmasti sähköisten yo-kirjoitusten yhteydessä tavalla tai toisella. Joku voi myös tunnistaa ääneni ruotsin kielen kursseilla.


KERRO JOKU MUISTO NETTILUKIOSTA

Hankimme varhaisessa vaiheessa oikeudet julkaista vanhoja yo-kirjoituksia verkossa. Jossakin vaiheessa yksi kirjoituksiin valmistautuva opiskelija mainitsi sivumme iltapäivälehdessä. Sivuille tuli niin paljon kävijöitä, että webpalvelin kaatui. Tosin siihen aikaan yleinen sanonta oli, että ”Internet on aina rikki”, joten kukaan ei pahastunut, vaikka sivuille ei päässyt koko viikonloppuna.

 

KERRO MILLAISTA OLI SISÄLLÖNTUOTANTO NETTILUKIOSSA ALKUAIKOINA

Pätevimmät koodasivat sivuja HTML:llä ihan vaan tekstieditorilla. Me muut teimme sivuja verkkoon FrontPage nimisellä ohjelmalla. Silloin sisällöntuotanto oli käytännössä sama kuin tekstin laittaminen nettiin. Videon tai äänen laittamisesta sivuille emme edes haaveilleet. Hyvien websivustojen löytäminen, joihin olisi voinut linkittää, oli vaikeaa. Silloin websivuja oli vähän ja Googlea ei ollut. Paras mahdollinen hakukone oli AltaVista, paras mahdollinen selain oli Netscape Navigator.