Sisällysluettelo
Alaikäisten nuorten Nettilukioon hakeminen
Pohdintakysymykset nuorelle ja huoltajalle
Alaikäisten nuorten Nettilukioon hakeminen
Alle 18-vuotiaiden opiskelijoiden ryhmät kevätlukukaudelle 2025 ovat täyttyneet. Otamme kuitenkin vastaan uusia hakemuksia ja olemme hakijoihin yhteydessä. Seuraavan kerran täytämme opiskelupaikat syyslukukauden 2025 alussa.
Nettilukio on aikuislukio, jossa opinnot suoritetaan etäopintoina verkossa ja opintoihin ei kuulu lähiopetusta tai lähitapaamisia. Tutkintotavoitteinen opiskelu Nettilukiossa tähtää aikuislukion oppimäärän (88 op) ja ylioppilastutkinnon suorittamiseen, joiden avulla opiskelija saavuttaa hakukelpoisuuden korkeakouluihin. Myös alaikäiset oppivelvolliset opiskelevat Nettilukiossa aikuislukion oppimäärän mukaan.
Lähiopetukseen osallistuminen on aina oppivelvolliselle nuorelle ensisijainen vaihtoehto. Poikkeustapauksissa alle 18-vuotias voidaan kuitenkin hyväksyä Nettilukion tutkintotavoitteiseksi opiskelijaksi, jos taustalla on erityisen painavat perusteet. Nettilukioon on hyväksytty alaikäisiä opiskelijoita esimerkiksi terveydellisin perustein, ulkomailla asumisen tai vaativan kilpaurheilun vuoksi.
Hakukelpoisuusvaatimuksena on perusopetuksen päättötodistus ja lähiopetukseen osallistumista hankaloittavat tai estävät painavat perusteet.
Rehtori tekee päätöksen opiskelijaksi ottamisesta seuraavin valintaperustein:
- Taustalla on liittein osoitettu erityisen painava syy, jonka perusteella lähiopetukseen osallistuminen on mahdotonta tai hyvin haastavaa.
- Nuorella on liittein osoitetut riittävät opiskeluvalmiudet pärjätä verkkovälitteisesti suoritettavissa lukio-opinnoissa.
- Perusopetuksen päättötodistuksen lukuaineiden alin hyväksyttävä keskiarvo on 7.
Nettilukio ei ole mukana yhteishaussa, vaan Nettilukioon haetaan nettisivuilta löytyvällä sähköisellä hakulomakkeella. Liitteet tulisi lisätä suoraan hakulomakkeelle heti hakemusta tehdessä tai myöhemmin haun edetessä. Alle 18-vuotiaan hakijan on kirjoitettava hakemukseensa perusteet hakemiselle ja huoltajien yhteystiedot. Hakuvaiheessa ollaan hakijan lisäksi yhteydessä huoltajiin.
Alaikäisen hakijan on hakuperusteen osoittamiseksi esitettävä perusopetuksen päättötodistuksen lisäksi seuraavat asiakirjat:
- painavan perusteen selvittävä asiakirja, jos hakuperusteena terveydelliset tai muut henkilökohtaiset syyt
- Lausunnosta tulee käydä ilmi, miten erityinen peruste vaikuttaa nuoren mahdollisuuksiin osallistua lähiopetukseen ja miksi on tärkeää, että nuori opiskelee aikuislukiossa etänä omassa toimintaympäristössään.
- Lausunnon kirjoittaja voi olla esimerkiksi psykologi, lääkäri tai kuraattori, riippuen haun perusteista.
- Erityisestä perusteesta ei tarvita lausuntoa, jos haun perusteena on ulkomailla asuminen tai vaativa urheiluharrastus. Erityisen perusteen on kuitenkin käytävä ilmi hakemuksesta.
- nykyisen / edellisen oppilaitoksen edustajan puolto riittävistä opiskeluvalmiuksista
- Lausunnon kirjoittaja voi olla esimerkiksi opinto-ohjaaja, opettaja tai erityisopettaja. Lausunnossa on tärkeä ottaa kantaa siihen, millaiset valmiudet nuorella on opiskella itsenäisesti etänä verkossa.
- opintorekisteriote mahdollisista toisen asteen opinnoista
- tiedonsiirtolomake ja tarvittaessa pedagogisen tuen asiakirja
Hakuaika: Oppivelvolliset hakijat voivat jättää hakemuksen Nettilukioon ympäri vuoden. Hakemus otetaan käsiteltäväksi noin viikon kuluessa sen saapumisesta. Hyväksymispäätöksiä tehdään pääsääntöisesti kesäkuussa ja joulukuussa. Opintojen aloitus tapahtuu alkusyksystä (elo-syyskuu) tai vuoden alussa (tammikuu). 9. luokan oppilaiden kannattaa hakea 9. luokan kevätlukukauden aikana.
Oppivelvollisille nuorille järjestetään viikoittain pakollisia ryhmätapaamisia verkossa ja ryhmänohjaaja seuraa etenemistä kuukausittaisessa yksilöohjauksessa. Oppivelvollisen nuoren tulee suorittaa vähintään yksi opintojakso kuukaudessa. Opintojen alkuun kuuluu myös aikataulutettuja opintoja, joiden avulla nuori tutustuu Nettilukion opiskelukäytäntöihin, ja joiden avulla hän oppii etäopiskelussa tarvittavia opiskelutaitoja. Pääosa opinnoista järjestetään kuitenkin aikaan sitomattomina ilman opetustunteja, ja opiskelun pääpaino on erilaisten oppimistehtävien itsenäisessä suorittamisessa.
Oppivelvollisille nuorille tarjotaan opiskeluhuoltopalveluja pääsääntöisesti paikan päällä Mikkelissä, mutta osa palveluista on tarjolla myös etäyhteydellä muualla asuville. Lisäksi maksuttoman toisen asteen piiriin kuuluville tarjotaan käyttöön tietokone opintojen ajaksi, kattavat Muikku-oppimisympäristön verkkomateriaalit (ei oppikirjoja) ja tarvittavat sovellukset.
Lisätietoja hakemisesta ja opiskelusta:
Mari Salmela
mari.salmela(at)otavia.fi
Lähetä salattu viesti (todistuskopiot, lausunnot ja henkilökohtaiset taustatiedot)
044 794 5107
Usein kysytyt kysymykset
Olen alle 18 vuotta. Voinko hakea opiskelijaksi Nettilukioon?
Kyllä voit. Oppivelvolliselle nuorelle lähiopetukseen osallistuminen on kuitenkin ensisijainen opiskeluvaihtoehto. Nettilukio on aikuislukio, joten valtaosa Nettilukion tutkintotavoitteisista opiskelijoista on yli 18-vuotiaita. Poikkeustapauksissa alle 18-vuotias nuori voidaan hyväksyä opiskelijaksi Nettilukioon. Tällöin perusteiden tulee olla erityisen painavat ja hyväksymisestä päättää rehtori. Painavia perusteita ovat esimerkiksi terveydelliset syyt, ulkomailla asuminen ja/tai kilpaurheilu.
Millä valintaperusteilla minut voidaan hyväksyä opiskelijaksi Nettilukioon?
Opiskelu Nettilukiossa tapahtuu pääasiallisesti itsenäisesti etänä verkossa. Tämä edellyttää sinulta vahvoja perustietoja ja -taitoja eri oppiaineissa, jotta opiskelusta ei tule liian kuormittavaa. Varmistamme asian sillä, että perusopetuksen päättötodistuksesi lukuaineiden keskiarvo on vähintään 7. Lisäksi on tärkeää, että sinulla on hyvät opiskelu- ja oppimisvalmiudet, kuten motivaatio kohdallaan. Lisäksi tarvitset aimo annoksen omatoimisuutta ja oma-aloitteisuutta, pitkäjänteisyyttä sekä vahvoja ajanhallinnan taitoja. Taustalla on myös oltava painava syy, jonka perusteella sinun on mahdotonta tai hyvin haastavaa osallistua lähiopetukseen.
Mitä liitteitä tarvitsen hakemukselle?
Oppivelvollisen nuoren riittävä osaamistaso ja edellytykset opiskella itsenäisesti etänä verkossa tulee todentaa hakuvaiheessa. Hakemuksesi liitteeksi tarvitaan opetus- ja ohjausalan asiantuntijan puoltava lausunto. Voit pyytää lausuntoa esimerkiksi opinto-ohjaajaltasi, opettajaltasi tai erityisopettajaltasi. Lausunnossa on tärkeä ottaa kantaa siihen, millaiset valmiudet sinulla on opiskella itsenäisesti etänä verkossa.
Lisäksi hakemuksesi liitteenä tulee olla lausunto, josta käy ilmi erityinen peruste, jolla haet Nettilukioon. Lausunnossa on tärkeä kertoa, miten peruste vaikuttaa mahdollisuuksiisi osallistua lähiopetukseen ja miksi on tärkeää, että opiskelet aikuislukiossa etänä omassa toimintaympäristössäsi. Tämän lausunnon kirjoittaja voi olla psykologi, lääkäri tai kuraattori, riippuen haun perusteistasi. Emme tarvitse lausuntoa erityisestä perusteesta, jos olet muuttamassa ulkomaille tai asut ulkomailla vanhempiesi työn tai vaativan urheiluharrastuksesi vuoksi. Erityisen perusteen on kuitenkin käytävä ilmi hakemuksestasi. Tällöinkin on hyvä, että liität hakemuksellesi opetus- ja ohjausalan asiantuntijan puoltavan lausunnon opiskeluvalmiuksistasi.
Lisäksi hakemuksesi liitteeksi tarvitaan kopio perusopetuksen päättötodistuksestasi. Jos olet suorittanut perusopetuksen kotiopetuksessa, liitäthän hakemuksellesi todistuskopion siitä, että olet suorittanut erityisen tutkinnon. Lisäksi tarvitaan todistuskopiot mahdollisista toisen asteen ammatillisista ja/tai lukio-opinnoistasi. Sinun tulee myös täyttää Nettilukion oma tiedonsiirtolomake ja toimittaa pedagogisen tuen asiakirja, jos sellainen on nykyisessä / edellisessä oppilaitoksessa tehty.
Miten ja mihin toimitan hakemuksen liitteet?
Todistuskopiot ja tarvittavat lausunnot tulee toimittaa ensisijaisesti sähköisesti. Pääset liittämään todistuskopiot suoraan hakemuksellesi tunnuksilla, jotka olet saanut sähköpostitse hakemuksen lähetettyäsi. Voit myös käyttää turvapostia. Hyväksyttäviä tiedostomuotoja ovat pdf ja jpg.
Milloin ja miten voin hakea Nettilukioon?
Nettilukioon on jatkuva haku ja opinnot voi aloittaa joustavasti läpi vuoden. Oppivelvolliset nuoret aloittavat kuitenkin opintonsa pääsääntöisesti kaksi kertaa vuodessa syys- ja kevätlukukauden alussa elo ja syyskuussa sekä tammikuussa.
Voit jättää hakemuksen täältä. Pääset tarvittaessa muokkaamaan hakemustasi jälkikäteen, esimerkiksi liittämään sinne todistuksiasi. Hakemuksesi otetaan käsiteltäväksi noin viikon kuluessa sen saapumisesta. Siinä vaiheessa olemme yhteydessä sekä sinuun että huoltajiisi. Kerrothan siis hakemuksellasi huoltajiesi yhteystiedot.
Olen oppivelvollinen ja opiskelen toisen asteen oppilaitoksessa. Voinko vaihtaa oppilaitosta kesken opintojen?
Oppilaitoksen vaihtaminen edellyttää aina tapauskohtaista harkintaa. On tärkeää, että keskustelet ensin tilanteestasi oman oppilaitoksesi opon kanssa. Ethän myöskään eroa nykyisestä oppilaitoksestasi ennen kuin sinut on hyväksytty opiskelijaksi Nettilukioon.
Olen oppivelvollinen ja opiskelen lukiossa. Haluaisin vaihtaa lukiota ja aloittaa opinnot Nettilukiossa. Alkavatko opintoni silloin alusta?
Lukion opinto-oikeus on neljä vuotta. Aiemmat lukio-opintosi vaikuttavat jäljellä olevaan lukion opinto-oikeuteen, joka tarkistetaan hakuvaiheessa.
Olen oppivelvollinen ja minulla on aiempia lukio-opintoja. Mitä niille tapahtuu, jos aloitan opinnot Nettilukiossa?
Aiemmat lukio-opinnot hyväksiluetaan osaksi Nettilukion opintojasi. Opintojesi alussa sinulla on ohjauskeskustelu oman ohjaajasi kanssa. Käytte läpi aiemmat opintosi ja niistä tehtävät hyväksiluvut. Lisäksi katsotte, mitä opintoja sinulta puuttuu aikuislukion oppimäärästä (88 op) ja suunnittelette, millä opintojaksoilla jatkat opintojasi. Voit siis jatkaa opintojasi Nettilukiossa siitä, mihin olet aiemmin jäänyt.
Miten opintojen tulee edistyä?
Nettilukiossa opiskelu onnistuu ajasta ja paikasta riippumatta, sillä verkko-oppimisympäristö Muikku on aina auki. Nettilukion opinto-oikeus edellyttää kuitenkin, että opintosi etenevät säännöllisesti, vaikka voitkin määritellä opiskelurytmisi osittain itse. Lukiolain mukaan lukiokoulutuksen oppimäärä tulee myös suorittaa neljässä vuodessa. Tämä tarkoittaa, että oppivelvollisen nuoren tulee suorittaa vähintään yksi opintojakso (1-3 op) kuukaudessa. Kahden opintopisteen laajuinen opintojakso on 38 opintotuntia.
Mitä opiskeleminen Nettilukiossa maksaa?
Opiskelu Nettilukiossa on maksutonta. Oppikirjojen hankinnasta voi tulla jonkin verran kustannuksia, jos haluat käyttää oppikirjaa verkkomateriaalin lisänä. Oppivelvollisille ja maksuttoman toisen asteen piiriin kuuluville nuorille tarjotaan kannettava tietokone lainaan sekä tarvittavat sovellukset opintojen ajaksi. Heille viiden ensimmäisen yo-kokeen suorittaminen on maksutonta.
Pohdintakysymyksiä nuorelle ja huoltajalle
Hei, sinä nuori oppivelvollinen! Harkitsetko Nettilukioon hakeutumista ja pohditko, onko oppilaitoksemme sinulle oikea paikka? Voit saada apua päätöksentekoasi varten pohtimalla seuraavia kysymyksiä:
- Opiskeletko mielelläsi omatoimisesti?
- Onko omatoimisten kotitehtävien tekeminen alemmilla kouluasteilla onnistunut sinulta pääsääntöisesti hyvin?
- Onko tehtävien aloittaminen sinulle pääsääntöisesti helppoa?
- Pystytkö siirtymään tehtävästä toiseen ilman ulkopuolista apua?
- Pystytkö sitoutumaan päivittäiseen opiskeluun?
- Sujuuko pidempien tekstien lukeminen sinulta hyvin?
- Onko kirjoittaminen sinulle luonteva tapa osoittaa osaamistasi?
- Uskallatko kysyä sinulle epäselviä asioita?
- Onko tavoitteiden asettaminen ja niiden toteutumisen seuranta onnistunut aiemmin?
- Onko vuorokausirytmisi säännöllinen?
- Onko sinulla lähiaikuinen, joka tukee sinua opinnoissasi?
Mitä useampaan kysymykseen vastasit myönteisesti, sitä paremmin itsenäinen opiskelu Nettilukiossa saattaisi sinulle soveltua. Muistathan, että itseään ja omia taitojaan voi myös kehittää läpi elämän!
Hei, oppivelvollisen nuoren huoltaja! Toiselle asteelle siirtyminen on merkittävä vaihe nuoren elämässä ja vaatii pohdintaa. Olemme koonneet tähän muutamia kysymyksiä erityisesti huoltajan pohdintojen tueksi.
- Olethan käynyt nuoresi kanssa läpi edellä mainitut nuorelle suunnatut kysymykset?
- Kohtaavatko nuoresi näkemykset omasi näiden kysymysten osalta?
- Onko nuorellasi sinun mielestäsi riittävät valmiudet opiskella omatoimisesti verkossa?
- Onko nuoresi elämäntilanne ja arkirytmi sellainen, että hän pystyy säännölliseen omatoimiseen opiskeluun?
- Huoltajalla on lain edellyttämä velvollisuus seurata, että oppivelvollinen nuori suorittaa opintojaan. Millaiset mahdollisuudet sinulla on tukea nuortasi, jotta hänen opintonsa etenevät oppivelvollisuuden edellyttämällä tavalla?
- Olethan tietoinen, että verkkomuotoinen omatoiminen opiskelu vaatii nuoren lähiaikuiselta tiivistä opintojen seurantaa ja tukea?
- Onko sinulla mahdollisuuksia tukea arjessa nuoresi opiskelun perusedellytyksiä ja opiskeluun ryhtymistä?
- Oletko valmis sitoutumaan tähän tukeen?
Millaista oppivelvollisen nuoren opiskelu Nettilukiossa on ja millaisia valmiuksia se nuorelta edellyttää?
Lähiopetukseen osallistuminen on oppivelvolliselle nuorelle aina ensisijainen vaihtoehto. Jos lähiopetukseen osallistuminen on nuorelle mahdotonta tai hyvin haastavaa, voi Nettilukio olla yksi mahdollisuus suorittaa toisen asteen opintoja. Perusteena oppivelvollisen hyväksymiselle voi olla ulkomailla asuminen, vaativa urheiluharrastus, terveydelliset syyt tai muut henkilökohtaiset syyt. Taustalla oleva erityinen peruste ei kuitenkaan vielä tarkoita sitä, että nuorella olisi riittävät valmiudet opiskella itsenäisesti verkossa lukiotasolla. Tässä tekstissä kerrotaan, millaista oppivelvollisen nuoren opiskelu Nettilukiossa on ja millaisia valmiuksia se nuorelta edellyttää.
Nettilukiossa opiskellaan Muikku-oppimisympäristön verkkokursseilla ja opiskelu ei perustu oppikirjoihin, vaan Nettilukion omiin sähköisiin materiaaleihin. Opiskelija tekee itsenäisesti omaan tahtiin erilaisia oppimistehtäviä, jotka opettaja arvioi opintojakson lopussa. Kaikki aikuislukion oppimäärään kuuluvat opinnot on opiskeltavissa itsenäisesti omaan tahtiin suoritettavina verkkokursseina (nonstop). Nonstop-opintojaksojen lisäksi on tarjolla aikataulutettuja opintojaksoja, joissa itsenäistä opiskelua rytmittää viikoittainen opetustunti ja viikkokohtainen aikataulu. Aikataulutetuissa opinnoissa painottuvat ensimmäisen vuoden opiskelijoille sopivat opintojaksot (esim. ensimmäiset opintojaksot äidinkielessä, englannissa, ruotsissa ja matematiikassa). Vaikka aikataulutettuja opintoja on jonkin verran tarjolla tukemassa etenkin lukio-opintojen aloitusta, kaikki opiskelijat suorittavat suurimman osan opinnoistaan nonstop-opintojaksoilla.
Oppivelvollisen nuoren opiskeluun Nettilukiossa kuuluu viikoittainen ryhmätapaaminen verkossa oman opiskelijaryhmän ja ohjaajien kanssa sekä kuukausittainen yksilöohjaustapaaminen oman ryhmänohjaajan kanssa. Opinto-ohjaaja ja erityisopettaja ovat tavattavissa tarpeen mukaan ja aineenopettajat ovat tukena opintojaksoilla. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että yhteisiä tapaamisia (ryhmätapaamiset, ohjaustapaamiset, oppitunnit jne.) on viikoittain vain muutamia ja oppivelvolliset nuoret opiskelevat hyvin itsenäisesti verkossa.
Lukio-opinnoissa pärjääminen edellyttää riittävää osaamistasoa lukion oppiaineissa (etenkin äidinkieli, ruotsi, englanti ja matematiikka), ja perusopetuksen lukuaineiden keskiarvon tulee olla vähintään 7. On myös hyvä miettiä, onko nuorella valmiuksia opiskella lukion oppiaineita itsenäisesti ilman säännöllistä opetusta ja opettajan vahvaa tukea. Lähtökohta on, että lukio-opinnoissa luetaan ja kirjoitetaan paljon. Opiskelijan tulee siis pystyä hakemaan ja käsittelemään tietoa sekä kirjoittamaan esseevastauksia. Toki nämä ovat taitoja, joita lukio-opintojen aikana harjoitellaan, mutta jos esimerkiksi pidemmän tekstin tuottaminen omatoimisesti on nuorelle vaikeaa, tulee myös lukio-opinnoissa eteneminen itsenäisesti olemaan haastavaa.
Nettilukion suorittaminen vaatii opiskelijalta opiskelukykyä. Opiskelijan on kyettävä tarttumaan omatoimisesti toimeen ja edistämään päivittäin opintojaan. Vaikka Nettilukiossa voi opiskella melko joustavasti itselle sopivana ajankohtana, tulee nuoren vuorokausirytmin olla kunnossa, jotta hän kykenee opiskelemaan säännöllisesti päiväsaikaan. On tärkeää, että nuorelle muodostuu säännöllinen opiskelurytmi, jota hän kykenee ylläpitämään pitkällä aikavälillä koko opintojen ajan. Nettilukio ei pysty tarjoamaan päivittäistä tai viikoittaista henkilökohtaista tukea opinnoille, ja nuoren vuorokausirytmin ja opiskelurytmin tukeminen ja seuranta onkin pääsääntöisesti huoltajan vastuulla.
Nettilukiossa opiskelu on omatoimista, joten se vaatii vahvaa aktiivista otetta ja itseohjautuvuutta.Tämä tarkoittaa sitä, että nuorella tulee olla vahvat oman toiminnanohjauksen taidot. Opiskelijan on uskallettava itse kysyä, jos jokin asia opinnoissa mietityttää ja myös otettava tarjottua tukea vastaan. On tärkeää, että yhteydenpito nuoren ja huoltajien suuntaan on sujuvaa. Tavoitteellinen opiskelu vaatii myös suunnitelmallisuutta ja sinnikkyyttä sekä lähipiirin tukea opinnoille. Nettilukiosta ei tule nuorelle valmista opiskelusuunnitelmaa ja lukujärjestystä, vaan nuorella itsellään on tärkeä rooli omien opintojensa suunnittelussa yhdessä ryhmänohjaajan ja opinto-ohjaajan kanssa. Nuoren on myös sitouduttava yhdessä laadittuihin tavoitteisiin ja suunnitelmaan.
On myös hyvä miettiä, sulkeeko Nettilukiossa (= verkossa) opiskelu nuoren pois ikäistensä seurasta. Nettilukion oppivelvolliset kohtaavat toisiaan säännöllisesti verkon välityksellä ja heille tarjotaan mahdollisuus vaihtaa kuulumisia muiden opiskelijoiden kanssa. Nettilukion opintoihin ei kuitenkaan kuulu lähitapaamisia, eikä esimerkiksi vanhojen tansseja tai penkkareita. Voi olla vaikeampaa löytää opiskelukavereita tai tuntea olevansa osa opiskeluyhteisöä verkossa. Kun nuori opiskelee itsenäisesti verkossa, onkin erityisen tärkeää, että nuorella on opiskelun ulkopuolella harrastuksia ja kontakteja ikätovereihin.
Opiskelijahaastattelut
Opiskelijahaastattelut tehty helmikuussa 2025.
Mia-Maria
Miksi hakeuduit juuri Nettilukioon?
Hakeuduin juuri Nettilukioon oltuani noin kuukauden lähilukiossa, sillä minulla oli jo useamman vuoden kestäneitä terveysongelmia, jotka vaikeuttivat koulunkäyntiäni jo yläkoulussa. Kuukauden jälkeen lähilukiossa sain huomata, että psyykkiset ja fyysiset voimavarani eivät riittäneet lukion intensiiviseen tahtiin, jolloin hakeuduin nopeasti opinto-ohjaajan puheille. Yhdessä totesimme Nettilukion olevan minulle se ainoa ja oikea vaihtoehto juuri tuossa tilanteessa.
Mitä Nettilukiossa opiskelu nuorelta vaatii?
Nettilukiossa on omat helpotuksensa, mutta siellä opiskelu vaatii nuorelta kuitenkin siinä missä lähilukiokin, eikä sen vaativuutta tule aliarvioida. Nettilukion opiskelijan tulee olla erittäin vastuullinen ja oma-aloitteinen: näitä taitoja tarvitsee jokainen opiskelija, mutta erityisesti Nettilukion opiskelija. Nettilukion opiskelijan täytyy oppia ajoittamaan itse opintonsa ja erottamaan vapaa-aika opiskeluajasta, mikä voi tuntua haastavalta kun sekä koulu että vapaa-aika sijoittuvat yhteen paikkaan.
Mikä on ollut haastavinta ja mikä parasta?
Haastavinta on kenties ollut vapaa-ajan ja työajan erottaminen, sekä jatkuva oma-aloitteisuuden vaatimus mm. tehtävien teossa, mutta kuten lähilukiossa, on Nettilukiossakin mahdollisuus tukeen ja apuun, eli opiskelijan ei tarvitse olla yksin kaiken keskellä. Minusta ehdottomasti yksi parhaista asioista Nettilukiossa on ollut se tuki mitä olen saanut opinto-ohjaajalta haastavissa tilanteissa. Hienoa on ollut myös joustavuus, jota Nettilukio on tarjonnut opintoihini. Olen saanut huilata silloin, kun terveysongelmat ovat olleet pahimmillaan jäämättä kuitenkaan jälkeen opinnoissa ja sitten taas palata opintojen pariin voinnin ollessa parempi. Vaikka Nettilukiossa opiskelu viekin koulun sosiaalista aspektia pois, olen Nettilukion takia saanut mahdollisuuden viettää enemmän aikaa kaukana asuvan parhaan ystäväni kanssa olematta pois koulusta tai jäämättä jälkeen, mikä on minusta ollut ihan mahtavaa.
Nettilukio tarjosi minulle mahdollisuuden edetä normaalisti koulussa ja opiskella tilanteessa, jossa se olisi ollut minulle lähilukiossa täysin mahdotonta.
Joona
Miksi hakeuduit juuri Nettilukioon?
Hakeuduin Nettilukioon, koska muutin Itävaltaan pelaamaan jääkiekkoa ja tästä syystä en pystynyt suorittamaan lähilukiota. Päätin aloittaa Nettilukiossa, koska se vaikutti parhaimmalta vaihtoehdolta suorittaa lukio, enkä ole katunut.
Mitä Nettilukiossa opiskelu nuorelta vaatii?
Nettilukio antaa paljon vapauksia, mutta se tuo myös vastuuta. Sanoisin, että Nettilukio vaatii nuorelta vastuun kantamista, itsenäisyyttä sekä oma-aloitteisuutta.
Mikä on ollut haastavinta ja mikä parasta?
Olen opiskellut Nettilukiossa nyt viimeiset kuusi kuukautta. Alussa oli hieman vaikeaa ymmärtää miten Muikku oppimisympäristö toimii, mutta opin sen nopeasti. Vaikeinta on ollut varmasti pitkät kirjoitelmat, mutta niistäkin on selvitty tähän asti hyvin. Parasta Nettilukiossa on vapaus valita itse milloin opiskelee ja se on tärkeää tämän hetkiselle elämäntilanteelleni.
Edel (valmistunut Nettilukiosta kolmessa vuodessa keväällä 2024):
Miksi hakeuduit juuri Nettilukioon?
Kävin osan yläkoulusta koronapandemian vuoksi etänä. Tuona aikana huomasin, että itsenäinen opiskelu on minulle luontevampaa ja mukavampaa, arvosanatkin nousivat huomattavasti. Nettilukiosta sain kuulla siellä käyneen sukulaiseni kautta, minkä seurauksena aloin miettiä sinne vaihtamista. Kuulosti myös siltä, että omien aikataulujen suunnitteleminen helpottaisi arkea ja esimerkiksi harrastuksille jäisi enemmän aikaa. Päivälukiossa olin reilun kuukauden verran, jonka jälkeen sitten lopulta päädyin vaihtamaan Nettilukioon.
Mitä Nettilukiossa opiskelu nuorelta vaatii?
Itsenäinen opiskelu vaatii melko kovaa itsekuria ja sitoutumista sekä kykyä aikatauluttaa opintoja. Tietysti Nettilukion opettajat ja ohjaajat ovat tukena, mutta isoin vastuu on silti aina itsellä. Vaikka opiskelu tehdäänkin etänä ja itsenäisesti, vie se silti runsaasti aikaa ja energiaa. Motivaatio, mielenkiinto ja avoimuus uusia asioita kohtaan helpottavat opintoja huomattavasti!
Miten lukio-opintosi tukivat jatkokoulutukseen hakeutumistasi?
Päädyin lukion jälkeen Helsingin yliopistoon. Nettilukiossa on hyvät materiaalit ja tuki tarjolla. Kuten mikä tahansa muu lukio, Nettilukiokin tarjoaa erinomaisen pohjan sekä ylioppilaskirjoituksiin että jatko-opintoihin hakeutumiseen. Itsenäinen opiskelu edesauttaa itselle sopivien opiskelutekniikoiden löytämistä, mistä on valtavasti hyötyä jatko-opinnoissa. Nettilukiossa myös kertyi omanlaisensa kyky kantaa vastuuta ja sietää paineita. Kuulin joskus myös sanottavan, että Nettilukiosta valmistuvat ovat erityisen hyviä kaikissa kirjoittamista vaativissa tehtävissä!
Mikä on mukavin muistosi lukioajaltasi Nettilukiossa?
Yleisesti se, kuinka Nettilukioon vaihdettuani löysin taas enemmän intoa opiskelua kohtaan. Aiemmin vähemmän mielenkiintoisilta tuntuneet oppiaineet olivatkin melko kiehtovia, vaikkakin osa silti hankalia. Sain Nettilukion kautta myös muutamia ystäviä, joiden kanssa olemme valmistumisenkin jälkeen pitäneet yhteyttä. Myös opettajia ja ohjaajia muistan lämmöllä, yleinen ilmapiiri oli mukavan kannustava ja ystävällinen. <3
Opiskeluhuolto
Alaikäisille oppivelvollisille nuorille tarjotaan opiskeluhuoltopalveluja pääsääntöisesti paikan päällä Mikkelissä, mutta osa palveluista on tarjolla myös etäyhteydellä muualla asuville.
Opiskeluhuollon palvelut toteuttaa Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisa.
Kuraattori: Lauri Siiriäinen
Kuraattori: Jorma Naakka
Terveydenhoitaja: Kaarina Kiri
Psykologi: Kirsi Raevaara
Yhteystiedot: Opiskeluhuolto