Viisi vinkkiä, joilla onnistut etäopetuksen järjestämisessä

Nettilukion opettajien vinkit etäopetukseen

Nettilukio on tarjonnut mahdollisuuksia täysin sähköiseen opiskeluun jo yli 20 vuotta. Jaamme nyt opettajiemme vinkkejä etäopetuksen järjestämiseen.

1. Valitse perusvälineet

Mieti, minkä sovelluksen välityksellä tapaatte opiskelijoiden kanssa verkossa, mihin he palauttavat tehtäviään ja missä on mahdollista chattailla? Anna opiskelijoille mahdollisuus käyttää heille mielekkäitä tapoja opiskella ja jo tuttuja oppimisalustoja.

2. Säilytä kontakti oppilaisiin ja rytmitä päivää

Tiedota yhteisistä verkkotapaamisista hyvissä ajoin ja kerro selkeästi, mitä milloinkin on tavoitteena. Opiskelijoita voi kannustaa laatimaan omia lukujärjestyksiä. Muista myös tauot!

3. Tiedota ja ennakoi

Opiskelun arki muuttuu etäopetukseen siirryttäessä paljon. Kerro opiskelijoille selkeästi mitä, missä ja milloin tapahtuu. Myös toteutuksesta ja arvioinnin kriteereistä on hyvä antaa selkeä tieto heti työskentelyjakson alussa.

4. Vähemmän on enemmän

Verkossa työskentely on luultavasti vierasta myös opiskelijoille, joten älä kuormita heitä alussa useilla oppimisympäristöillä ja oppimistavoilla. Opettajan ei tarvitse tehdä kaikkea itse alusta saadakseen sisältöä oppitunneille. Hyödynnä verkossa jo olevia materiaaleja!

5. Kannusta liikkumaan

Pyri rakentamaan tehtäviä ja tekemistä, jossa oppijat pääsevät liikkumaan kotiympäristössään koulupäivän aikana. Koneella pitkään ollessa liikettä tarvitaan, samoin kuin silmien lepuuttamista.

Liikelaitos Otavia järjesti maaliskuussa 2020 webinaarin, jossa käytiin läpi etäopetusta koulutuksistamme vastaavien opettajien johdolla. Katso webinaaritallenne ja esityksessä käytetyt materiaalit.