Heli Viitanen

Heli Viitanen
Heli Viitanen

Kuka olet ja miten liityt Nettilukioon?

Heli Viitanen, englannin opettaja ja oppimateriaalintuottaja


Millaista on olla opettajana Nettilukiossa?

Mielenkiintoista. Täällä on moderni Suomi ja suomalaisuus pienoiskoossa.


Mikä on parasta ja haastavinta Nettilukiossa opettamisessa? 

Parasta ja haastavinta on monimuotoisuus, jonka tuo monenkirjava opiskelijajoukko. Missään muualla ei ole samanlaista: teineistä nuoriin aikuisiin, työikäisistä varttuneisiin, eläkkeelle jääneisiin ja joskus kauan sitten eläkeiän ohittaneisiin. Taitotasot vaihtelevat, taustalla on koulussa ja maailmalla opittua, osalle täysin uutta ja joillekin vanhan kertausta. On lähellä ja kaukana asuvia, Suomeen ja Suomesta muuttaneita, perheellisiä ja perheettömiä, parillisia ja parittomia, maailmalla ikänsä reissanneita ja kotona viihtyviä, työllisiä ja työttömiä, ruusuilla tanssineita ja syvissä vesissä vaeltaneita. Kaikkia yhdistää halu, tarve ja into opiskella ja päästä elämässä eteenpäin. Nettilukio on joillekin se ensimmäinen askel ja toisille uusi alku.


Mikä Nettilukiosta tekee juuri sinusta parhaan paikan opettaa?

Kokonaisvaltaisuus – opiskelijat, tasa-arvoisuus, tunne ja tieto, että minua kuunnellaan. Ei mietitä ensimmäisenä, onko kukaan koskaan missään joskus onnistunut tekemään jotain, vaan lähdetään rohkeasti kehittämään vanhaa ja luomaan uutta. Muikku ja Nettilukio uivat määrätietoisesti eteenpäin.

Materiaalintuotanto on ollut osa kuviotani Nettilukiossa melkein alusta lähtien. On mielenkiintoista tuottaa omia materiaaleja ja hyödyntää omaa ammattitaitoa ja luovuutta myös sitä kautta.


Miten Nettilukio on kehittynyt sinä aikana, kun sinä olet ollut siellä opettajana? 

Nettilukio otti digiloikkansa heti toimintansa alussa, lähti sillä liikkeelle. En ollut itse mukana vielä siinä vaiheessa, vaan tulin porukkaan reilut 10 vuotta myöhemmin. Paljon on muuttunut; muikku on kehittynyt alustana valtavasti, samoin opiskelijoiden ja valmistuvien määrä. Uuden teknologian hyödyntämisen lisäksi materiaalit ovat kehittyneet, samoin Nettilukion verkkopedagogiikka. Monenlaisilla valinnoilla ja tukitoimilla otetaan yhä enemmän huomioon opiskelijoiden yksilölliset tarpeet. Mutta paljon täällä on edelleen samoja henkilöitä töissä, viemässä kehitystä eteenpäin.


Kerro jokin mieleenpainuva muisto Nettilukiosta.

Uusia muistoja luodaan jatkuvasti. Vastaan on tullut hienoja ja hauskoja tekstejä ja kiitollisia kommentteja. Opiskelijoiden kanssa jutellessa taustalta on voinut samana päivänä kuulua heräävän viidakon ääniä tai jalkojen alla narskuva lumi. Parhaita hetkiä ovat puolivuosittaiset yo-juhlat, jolloin juhlistetaan uusia ylioppilaita ja kaikkia Nettilukiosta valmistuneita. Se päivä on aina ”mitalikahvipäivä”.


Miksi Nettilukio?

Nettilukio on innostunut ja innostava, kunnianhimoinen ja kokonaisvaltainen, aina parempaan pyrkivä. Mitä tahansa opetukseen liittyvää pohditaankin, aina tärkeimmäksi nousee kysymys, miten sillä autetaan opiskelijaa suoriutumaan paremmin. Eräs suosikkilausahduksistani on Onward and upward! Siihen Nettilukiossa tarjotaan mahdollisuus joka päivä.