Nina Kurki

Haastattelu vuodelta 2017 (Nettilukio 20 vuotta)

Nina Kurki
Nina Kurki on toiminut Nettilukion sisällöntuotannon parissa sen eri vaiheissa: 90-luvun loppupuolella Nina siirsi verkkokursseja html-muotoon ja nykyisin hän vastaa Otavan Opiston verkkokurssituotannoista.

KUKA OLET JA MITEN LIITYT NETTILUKIOON?

Olen Nina Kurki ja vastaan nettilukion verkkokurssituotannoista. Olen tehnyt nykyistä työtäni vuodesta 2008, mutta oikeasti olen ollut mukana nettilukiossa sen syntyajoista lähtien. 90-luvun puolivälissä työtäni oli silloisten verkkokurssien siirtäminen html-muotoon eli tein oppimateriaalihommia jo silloin.

Vähän aikaa sitten aloitin myös Muikku-oppimisympäristön tuoteomistajana eli product ownerina. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että olen linkki sovelluskehityksen ja oppimisympäristön käyttäjien välillä. Muikun kehityksessä olen ollut mukana nyt käytössä olevan Muikun suunnittelun alusta lähtien.

MIKÄ VERKKO-OPPIMATERIAALINTUONNOSSA ON HAASTAVAA JA PALKITSEVAA?

Sekä palkitsevinta että haastavinta on oppimateriaalityön monipuolisuus. Tuotamme verkkokursseja paitsi aikuisten lukiokoulutuksen myös perusopetuksen tarpeisiin ja kaikkiin tarjolla oleviin oppiaineisiin. Kaikkien aineiden osaaja kukaan ei millään voi olla, joten jokaisen yksittäisen verkkokurssituotannon ympärillä häärii pieni työryhmällinen ihmisiä. Kun tämän kertoo useammalla kymmenellä työn alla olevalla kurssilla voi arvata, että pyöriteltävänä on aikamoisen monimuotoinen ja haastava paletti, jossa on todella paljon liikkuvia osia.

Verkossa täysin itsenäisesti opiskeltavaksi tarkoitettu materiaali asettaa omat haasteensa, koska materiaalissa on oltava opiskeltavan asian lisäksi materiaaliin sisälle kirjoitetut ohjeet siitä, kuinka kurssia opiskellaan. Lisäksi on mietittävä koko ajan, kuinka verkkokursseista saisi monipuolisempia ja paremmin oppimista tukevia. On todella palkitsevaa, kun saa avata omasta mielestä kivan ja laadukkaan kurssin. Toivon mukaan Muikkuun saadaan pian myös toiminto, jolla opiskelijatkin voisivat antaa suoraan palautetta kurssista tai jostain sen osasta.

KERRO JOKIN MUISTO NETTILUKIOSTA

Olen lopulta aika vähän tekemisissä suoraan opiskelijoiden kanssa. Ehkä juuri sen vuoksi mieleeni on jäänyt elävästi erään vuoden action-viikko, johon osallistui myös muuan nettilukiolainen. Action-viikossa on kyse lähiopiskelijoille tarkoitetusta toiminnallisesta viikosta, johon myös nettilukiolaiset ovat voineet joskus osallistua.

Tuona vuonna action-viikon tapahtumat kiertyivät Mäntyharjulla sijaitsevan Puuskankosken ympärille. Itse vedin työpajaa, jossa tehtiin juttuja Puuska-Sanomat-nimiseen verkkojulkaisuun. Tähän liittyen ajelin nettilukiolaisen kanssa ympäri pitäjää juttukeikoilla. Tapasimme näillä reissuilla muun muassa vanhan tukinuittajan, jonka kyyditsimme Miekankoskella sijaitsevaan uittomuseoon. Museon vanhat esineet heräsivät ihan eri tavalla eloon, kun niiden käytöstä kertoi henkilö, joka on käyttänyt niitä työssään. Minulle jäi fiilis, että tuo päivä oli elämys meille kaikille kolmelle: minulle, nettilukiolaiselle ja vanhalle tukinuittajalle.