Sari Jaaranen

Haastattelu vuodelta 2017 (Nettilukio 20 vuotta)

Sari Jaaranen
Sari Jaaranen on verkkopedagogi ja aineopiskelulinjan vetäjä, joka on työskennellyt nettilukiossa ihan alusta alkaen.

KUKA OLET JA MITEN LIITYT NETTILUKIOON?

Olen Sari Jaaranen ja olen ollut verkkopedagogina nettilukiossa ja aineopiskelulinjan vetäjänä aikojen alusta lähtien eli tarkemmin sanottuna vuodesta 1996. Tulin opistolle töihin siinä vaiheessa, kun Internetix-projektia oltiin käynnistämässä. Olin mukana tiimissä, joka suunnitteli ja toteutti verkko-oppimisympäristön syksyn 1996 aikana.  Alun perin tarkoitus oli tarjota muun muassa yksittäisiä lukiokursseja kenelle vain, mutta pian huomasimme että on tarvetta myös koko lukion suorittamiseen verkon kautta. Ensimmäiset nettilukiolaiset aloittivat meillä opiskelunsa vuodenvaihteessa 1997.

MILLAISTA NETTILUKIOSSA OLI SEN ALKUAIKOINA?

Alkuajat olivat kyllä jännittäviä aikoja, koska silloin Internet oli vasta tulossa ihmisten tietoisuuteen ja esimerkiksi sähköposti oli monille outo asia. Meilläkin oli muutama opettaja, joilla ei ollut sähköpostia käytössään. Opiskelijat tekivät tuotoksiaan ihan paperilla ja kynällä ja lähettivät ne meille kirjepostina. Näitä kirjeitä sitten postiteltiin opettajille. Sähköpostin liitteenä niitä ei olisi voinut laittaa, koska se olisi todennäköisesti tukkinut vastaanottajan sähköpostin kokonaan.

Silloin alkuvuosina meillä ei vielä ollut sellaista verkko-oppimisalustaa, jonne olisi voinut tallentaa vastauksia. Ensimmäinen alusta Ryhmix otettiin käyttöön joskus 90-luvun lopulla. Vuosituhannen vaihteessa se vaihtui Pulpetixiin. Ensimmäisen Muikku-ympäristön suunnittelussa olin vahvasti mukana, ja sen piti olla täydellinen oppimisympäristö. No ainakin nimi oli hyvä. Se oli savolainen vastaisku kaikille englanninkielisille ympäristöille. Nythän meillä on Muikusta käytössä jo kolmas versio.

Opiskelijamäärät olivat alussa sen verran pieniä, että meitä ohjaajiakin oli vain muutama. Mutta noin neljätoista vuotta sitten, kun opiskelijamäärät alkoivat kasvaa ripeämmin, tarvittiin lisää ohjausväkeä. Tällä hetkellä meitä on noin kymmenen hengen porukka tätä ohjaustyötä tekemässä. Ja kyllä on nykyään mukavaa, että yhteyksien ja ohjelmien kehittymisen myötä, voidaan olla jopa kuvapuheluyhteyksissä opiskelijoiden kanssa.

MIKÄ NETTILUKIOSSA ON PARASTA?

Parasta meidän nettilukiossamme on ollut joustavuus ja mahdollisuus yksilöllisiin opintopolkuihin. Olemme tarjonneet opiskelumahdollisuuden sadoille opiskelijoille, joilla ei olisi muuten ollut mahdollisuutta opiskella. Olemme auttaneet heitä elämässä eteenpäin. Se on se asia, mikä on innostanut minua työskentelemään nettilukiossa nämä kaksikymmentä vuotta. Ja jokaisen oman ohjattavani valmistuminen tuntuu aina yhtä hienolta. Terveisiä vaan kaikille opiskelijoille, joiden kanssa olen yhtä matkaa kulkenut tässä vuosien varrella!